Približio nam se sada već tradicionalni februarski dan u kom proslavljamo dva lepa praznika. Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar proslavljaju svetog Trifuna, dok hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar slave svetog Vanetina. Ipak, svi zajedno uživamo u danu ljubavi, a ljubav često prati i čaša dobrog vina.

sveti-trifun2

Pravoslavni vernici 14. februara proslavljaju hrišćanskog velikomučenika Trifuna koji je još kao dete imao isceliteljske moći i prema predanju izlečio čak i umobolnu ćerku tadašnjeg rimskog cara Gordijana. Kasnije je mučen i ubijen braneći svoju hrišćansku veru i proglašen je svecem. Vernici ovog sveca smatraju zaštitinikom vinove loze i vinogradarstva, te postoji narodni običaj da se na ovaj dan odlazi u vinograd, orezuje koji čokot loze i zaliva vinom kako bi se vinogradu posle duge i hladne zime vratila snaga. Takođe, narod veruje da sneg počinje da se topi ovog dana, ali i da vremenske prilike na ovaj praznik mogu da predskažu kakva će biti nastupajuća godina – ukoliko pada kiša ili sneg, godina će biti kišna i rodna, a ukoliko bude vedro, godina pred nama će biti sušna.

sveti-valnetin

Na isti datum rimokatolički vernici proslavljaju drugog hrišćanskog velikomučenika episkopa Valentina. Kako se ovaj svetac povezuje sa mladim i zaljubljenim parovima? Postoji nekoliko teorija, izdvojićemo samo dve. Naime, crkva od davnina zahteva da se za vreme velikih praznika kao što su Božić i Uskrs i postova koji im prethode ne vrše svadbeni obredi, a mesec februar se nalazi baš između ova dva velika posta, te se u njemu venčava ili zaručuje veliki broj parova. Druga teorija povezuje datum praznika sa starorimskim praznicima koji proslavljaju boga plodnosti Luperkusa i zaštitnicu braka Juno. No kako god, danas veliki broj mladića i devojaka jedva čeka ovaj datum kako bi rezmenio ljubavna pisamca, obično nepotpisana, ili razmenio poklone koji najčešće asociraju na ljubav.

S obzirom na to da je ljubav jedno od najlepših i najčistijih osećanja, ovaj lep praznik ne bi trebalo da proslavljaju samo mladi parovi, jer kada je ljubav u pitanju, godine nisu važne. Zato hajde da 14. februara svi uzmemo čašu dobrog vina u ruku i nazdravimo voljenoj osobi i pravoj i iskrenoj ljubavi!

Kristina Nosović
profesor srpskog jezika i književnosti
i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike

Leave a Reply