Nizak nivo samopouzdanja dovodi do toga da dete ne pokaže  sve svoje mogućnosti, bude povuceno u sebe i loše je u socijalizaciji sa drugom decom. Samopouzdanje je bitno kako bi dete bilo samouverenije, samostalno donosilo odluke u aktivnostima u kojima učestvuje i bilo bolje u odnosima sa drugom decom.

Roditelji su tu kao prvi i najglavniji učesnici u razvijanju samopouzdanja svoje dece. Kako roditelji utiču na detetov uspeh, neuspeh, odluke koje donosi kao i situacije u kojima se nađe dete ne zaključuje samo iz njihovih verbalnih izjava već i iz neverbalnih poruka posmatrajući roditeljovo ponašanje. Zato je pre svega bitno da stalno pokazujete deci koliko ih volite. Slušajte svoje dete, sačekajte sa zaključcima, usredsredite se na to šta vam dete želi reći. Pohvalite dete i za najmanju dobru stvar koju uradi. Kritikujte ga, ali probajte da ga razumete i jasno mu objasnite šta očekujete od njega da ispravi.

 

Učite dete optimizmu! Trudite se da oseti uspeh u stvarima u kojima je dobro.Tu ste vi da omogućite da se pokaže u aktivnostima koje mu leže. Insistirajte da se uvek i isključivo upoređuje samo sa sobom. Dopustite mu da se suoči sa neuspehom. Savetujte ga da probleme rešava sa vršnjacima kompromisom i pregovaranjem. Učite dete da sebi postavlja ciljeve i iste ispunjava.

Postoje neki programi koji mogu dosta  pomoći roditeljima  na razvijanju  samopouzdanja kod njihove dece. Jedan od njih je i mentalna aritmetika. Pomenuti program  insistira na  radu u malim grupama koji daje prostora da svako dete istakne svoju individualnost. U Centru za obrazovanje Kefalo je u toku upis dece na kurseve SuanPan mentalne aritmetike, pa ne propustite šansu da svom detetu pružite najbolje obrazovanje i ojačate njegovo samopouzdanje spremajući ga za buduće životne izazove!

Dakle,bavite se svojom decom  u njihovom razvojnom periodu i trudite se da ispratite savete stručnjaka.

Dve stvari im morate dati. Prvi su koreni, a drugi krila.

Tekst napisala: Marija Ristić
profesor razredne nastave i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike,
kao i autor kursa Kefalo predškolci