Kefalo produženi boravak

KEFALO dnevni boravak je oblik organizovanog rada sa učenicima mlađih razreda osnovne škole (od I do IV razreda) i predstavlja
mogućnost da brigu o deci, pre ili nakon završetka nastave u školi, dok su roditelji na poslu, preuzme osoblje Kefala.

U Boravku sa decom rade učiteljice sa dugogodišnjim iskustvom. Fokus svih aktivnosti usmeren je na izradu domaćeg zadatka kao i pripremu za sve vrste provera i kontrolnih zadataka što je osnovni cilj našeg boravka. Pohađanje Boravka učenicima omogućava da domaće zadatke rade samostalno, u adekvatno opremljenom radnom prostoru, uz radnu atmosferu i stručnu pomoć učitelja, ukoliko je to učenicima potrebno. Nakon završetka domaćeg zadatka, učenici imaju mogućnost da koriste dodatne aktivnosti koje nudi  boravak.
Slobodno vreme prilagođeno je spram nastavnih aktivnosti, a podrazumeva crtanje, bojenje, slikanje, kreativan rad, društvene igre i igre prilagođene uslovima u učionici, kao i šetnje, obilske muzeja, galerija, biblioteka…

Radno vreme Boravka je radnim danima od 08.00 do 17.00 časova.

Dragi naši roditelji, škola Kefalo će vam obezbediti da provedete vreme sa svojim mališanima bezbrižno ne razmišljajući o domacim zadacima i vežbama.

Kefalo mini i Put oko sveta

su specijalno osmišljeni programi za decu uzrasta od 4 do 5 godina kroz koje razvijamo finu motoriku, socijalnu i emotivnu zrelost i otkrivamo svet oko sebe.  Program sadrži grafomotoričke vežbe koje su posebno osmišljene i prilagodjene uzrastu. Kurs traje 32 časa (jedan čas traje 1h  i 15 minuta), a na nastavu se dolazi jednom nedeljno. Svaki čas obrađuje se  posebna tema,koju deca tog uzrasta treba da poznaju.

Progam “Put oko sveta sveta”namenjen je deci predškolskog i školskog uzrasta(od 5 do 7 godina).Program je edukativnog karaktera i u okviru njega  deca vizualnim putem, upoznaju različite kontinente, zemlje,njihovo stanovnistvo,kulturu i  zanimljivosti… On je osmišljen kako bi deci kroz igru tj. vizuelnim doživljajem približio kako zemlju u kojoj žive tako i zemlje i narode,njhove običaje i  sa drugih kontinenata.O  svim zemljama i njihovim karakteristikama uče na jedan specifičan način a to je učenje vizuelnim putem.Nesvesno upijaju znanja i lako ga reprodukuju.U okviru časa deca rade grafomotoričke vežbe i logičke zadatke različite težine, namenjene za njihov uzrast i time vežbaju svoju memoriju, pažnju koncentraciju i strpljenje.Uče da povezuju i proširuju usvojeno znanje.Ovom programom deca upoznaju nešto novo i nepoznato, zabave se i kroz igru i interakciju sa nastavnikom nauče da povezuju odgovore na mnoga pitanja.  Potencijali naše dece su veliki…

Program za predškolce

ovaj program namenjen je deci koja polaze u prvi razred. Deca će naučiti azbuku i savladati čitanje na početnom nivou. Kurs traje 16 časova, jedan čas traje sat vremena i 15 minuta, a na nastavu se dolazi jednom nedeljno. Svakog časa obradjuje se odredjen broj slova zavisno od njhove težine za pisanje.Insistira se na pravilnom pisanju slova,početnom čitanju,razumevanju pročitanog i analizi pročitanog teksta.

Program za predškolce namenjen je šestogodišnjacima i osmišljen je od strane učitelja u cilju adekvatnije pripreme za prvi razred.Sam polazak u školu predstavlja jedan teret ne samo za dete već i za roditelja.Pitanja kao što su: Da li je moje dete spremno’?
Koliko treba da zna ?
Da li uopšte treba nešto da uči?
Da li je dovoljan rad samo u vrtiću? i niz drugih pitanja dovode pravo do programa koji je osmišljen u svrhu odgovora na sva pitanja koja brinu roditelje na ovu temu.
Kroz šestomesečni kurs deca se polako upoznaju sa slovima i kroz stručan metodički pristup dolaze do novih znanja.Pravilan pristup samom pisanju kao i adekvatnom prilazu ščitavanja je naš primarni cilj.
Prijatna atmosfera,pozitivan stav i nasmejan lik naših učiteljica upotpuniće dečju sliku prema školi i obavezama.Rad je u malim grupama što je veoma važno kako bi se svako dete ponaosob istaklo što dovodi do rasta samopouzdanja u sferi novostečenog znanja.
Čas traje 1h15min i sve vreme drži pažnju deteta.Kroz nastavna sredstva,ilustracije i metodu demonstacije kao i samu interakciju učitelj-polaznik ,pažnja je najmanje što dete daje.
Koristeći posebnu Kefalo metodu deca lakše usvajaju grafičku strukturu slova a onda kasnije prelaze na pisanje i na kraju čitanje. Bitan aspekat je njihovo socijalno i emotivno sazrevanje koje takođe pratimo tokom našeg kursa.Period od šest meseci je itekako dovoljan da kroz niz didaktičih igri ispratimo njihovo ponašanje i ukažemo eventualni problem i način na koji da se ispravi.Sam program prati specijalno osmišljen radni list,koji pored vežbi pravilnog pisanja slova u sebi sadrži vežbe čitanja,vežbe analize teksta,i vežbe pažnje.
Sa decom rade profesori razredne nastave koji su ovaj program osmislili i usavršili.

FastForward brzo čitanje

je program namenjen osobama starijim od 12 godina kojim se brzina čitanja povećava najmanje 50%, rešavaju se problemi slabe koncentracije, razumevanja, poremećaj pažnje, ubrzava se proces učenja, a pomaže i kod disleksije. FastForward brzo čitanje sa razumevanjem je kurs koji traje 5 nedelja, na nastavu se dolazi jednom nedeljno i čas traje dva sata. Prvi deo časa je posvećen brzom čitanju, a drugi deo časa logičkom razumevanju pročitanog teksta i tehnikama pamćenja, pa će se tako između ostalog savladati i mapiranje uma. Vežbamo da proširimo fokus oka kako bi u što manje pokreta ono moglo da obuhvati što veći broj reči, i naučimo mozak da među tim rečima uoči i upamti ključne reči. Rezultati su merljivi iz nedelje u nedelju, na svakom času dobijate informaciju o napretku od predavača.5. do 7. razreda.

Ukoliko se redovno i savesno vežba, brzina čitanja se može povećati i do 200%, a sa minimalnim angažovanjem napreduje se najmanje 50%! Posle obuke brzina čitanja može podrazumevati čak 80-120 stranica po satu! Nastava se kod nas u centru odvija u dve uzrasne grupe, mlađa od 12 do 18 godina, i starija 18+ godina, jer su i tekstovi za vežbu sadržinski prilagođeni uzrastima.

Logički kurs

Logički kurs obuhvata logičke zadatke, jezičke nedoumice, zagonetke, osmosmerke i pitanja iz sveta oko nas koji aktiviraju moždane vijuge deteta. Rešavanjem logičkih izazova različite sadržine i težine, dete postajeaktivni učesnik i istraživač. Upoznavanje sa ličnostima koje su promenile svet u raznim oblastima života i spominjanje njihovih zanimljivih činjenica iz života, ima za cilj da im taj svet nauke i istorije postane bliži i jasniji. Logički kurs traje 8 meseci. Čas se održava jedanput sedmično i traje 90 minuta.

Obrazovni program „Scratch-matematika“

Obrazovni program „Scratch-matematika“ predstavlja sintezu dve komplementarne nauke – matematike za osnovnu školu i vizuelnog programiranja u poznatom jeziku Srcatch. Deca uče da kreiraju sopstvene programčiće koji će služiti da reše njihove redovne matematičke zadatke iz onih oblasti koje inače izučavaju u školi – aritmetike, geometrije, logike i kombinatorike. Korist ovakvog načina rada jeste višestruka – utvrđuje se i unapređuje postojeće znanje iz matematike, razvija programerska logika i način razmišljanja u algoritmima, uči struktura programa koja predstavlja osnovu svih IT znanja.
Predavanja će se odvijati paralelno sa školskom godinom, a deca će biti podeljena u dve grupe – mlađu od 2. do 4. razreda i stariju od 4. razreda.