Poslednjih dana stičemo utisak da je cela Srbija opsednuta novom igračkom – fidget sipnner-om (fidžet spiner). Školarci ne prestaju da pričaju o njemu, dok  se neprestano diče novim i sve „moćnijim“ primercima koje poseduju, a ni odrasli više nisu imuni na njega. Trgovci koriste priliku za laku zaradu, pa se cene ove zanimacije kreću od nekoliko stotina dinara do vrtoglavih par stotina dolara, zavisno od brenda i atraktivnosti dizajna pre svega.

A kakva je igračka zapravo spiner?

Spiner podseća na mali propeler koji se drži među prstima i pritiskom na dva dugmeta počinje da se vrti. Poenta je u tome da se igračka prebacuje s prsta na prst, a da pritom ne prestane da se vrti i da ne ispadne iz ruku. Proizvođači tvrde da je to zanimacija koja oslobađa od stresa i koja može da pomogne hiperaktivnoj deci da ojačaju pažnju. Međutim, mišljenja svetske naučne javnosti su veoma podeljena,  a sve veći broj naučnika i sprovedenih naučnih studija tvrdi da ovaj predmet proizvodi upravo suprotan efekat kod dece koja ga koriste. Mi nastavnici u Kefalu smo imali priliku da se sretnemo sa ovom igračkom i isprobamo je, pa se slažemo da ne pronalazimo ništa posebno interesantno na njoj, šta više prilično je iritantna i brzo dosadi. Pored toga ne možemo je smatrati ni korisnom jer smo se uverili da đacima odvlači pažnju sa drugih aktivnosti, a odgovor jednog učenika na pitanje za šta služi spiner: „Da zuriš u njega!“, upotpunio je zaključke do kojih smo došli na osnovu spostvenog iskustva.

SuanPan mentalna aritmetika

S druge strane, SuanPan mentalna aritmetika koja se sprovodi u našoj školi je dokazan moždani stimulans koji podstiče istovremenu upotrebu leve i desne hemisfere, samim tim i uravnoteženiji razvoj mozga i misaonog procesa i doprinosi ojačavanju pažnje i koncentracije. Istraživanje koje je sproveo centar Pro-mens iz Niša pokazalo je da predškolci koji su prošli kroz ovaj program imaju čak 86% jaču pažnju od vršnjaka koji nisu imali prilike da pohađaju nastavu SuanPan mentalne aritmetike. Program je zasnovan na upotrebi abakusa koji deci omogućava susret sa prirodnim materijalom poput drveta, stimuliše više čula istovremeno (vid, dodir, sluh, percepcija boja i kordinacija pokreta), doprinosi intelektualnom razvoju, a pre svega je izuzetno zabavan.

Zato, dragi roditelji, ukoliko smatrate da je vašoj deci potrebno oslobađanje od stresa i jačanje pažnje i koncentracije, dovedite ih u obrazovni centar „Kefalo“ i uposlite njihove prstiće i mozgiće kuglicama abakusa umesto fidžet spinerom. Iskoristite pogodnosti ranog upisa i rezervišite na vreme mesto za septembar jer je broj polaznika ograničen! Um caruje!

Kristina Nosović
profesor srpskog jezika i književnosti
i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike

Leave a Reply