To što je napolju hladno, nije razlog da vašoj deci, ma kog uzarsta bila, bude dosadno u  kući. Za vas smo prikupili zanimljive ideje koje će zadovoljiti i najživahnije mališane. Predlažemo vam nekoliko interesantnih aktivnosti koje će okupiti sve članove porodice koji su spremni da se druže i zabave.

Zabavno, a bezbolno štipanje!

Ova aktivnost pomaže deci da povežu slova i reči, da nauče brojeve i prepoznaju oblike.

igrice1igrice3igrice2

 

 

 

 

 

Mmmm… Ukusna posuda!

igrice4igrice5igrice6

 

 

 

 

 

 

Neka dete zatvori oči ili mu stavite povez preko njih. Kašikom dajte detetu hranu iz jedne od četiri činije koje sadrže slatku, slanu, kiselu i gorku hranu.

Misteriozna kesa

igrice7igrice8

 

 

 

 

 

Stavite nekoliko predmeta u jednu kesu. Dajte detetu da pipajući kesu spolja ili zavlačeći ruku u kesu pogodi koji predmeti su u njoj. Videćete kakva će to zabava biti za mozak vašeg mališana.

Neumorni plastelin

http://start.at/nevit Nevit Dilmen

igrice9

igrice10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plastelin je odličan senzorno-perceptivni materijal za istraživanje. Manja deca mogu da prave razne oblike u različitim bojama i da tako razvijaju finu motoriku, dok starija deca mogu da ispolje svoju kreativnost.

Magija papira

igrice12igrice13igrice14

 

 

 

 

 

 

Potrebno vam je samo malo papira da detetu probudite maštu i obezbedite dobru zabavu. Evo i ideja za neobične maske koje će zabaviti i vas i decu.

Asocijacije

igrice15igrice16

 

 

 

 

 

 

Najpre se dogovorite šta želite da pogađate asocijacijama. Potom navedete tri asocijacije za jednu, vašu zamišljenu reč koju dete treba da pogodi. Na primer, ako je dogovor da zamišljamo godišnje doba: čaj, rukavice, led mogu da budu tri asocijacije za zimu.

Na slovo, na slovo…

igrice17

Na određeno slovo koje je nasumično izabrano, nabrojati što više pojmova koji počinju tim slovom. Pobednik igre je onaj ko smisli najviše pojmova. Da bude uzbudljivije, ograničite vreme za prisećanje i nabrajanje.

Upotrebi klikere! Mućni mozgom!

igrice18

Šta je sve plavo? Hm?

  • Modrica.
  • Nebo.
  • Flomaster.
  • Kosa.

(Uobičajan odgovor je 1 bod, neočekivan donosi 2 boda.)

Javite nam ko je pobednik!

 

Dragana Simeunović
profesor srpskog jezika i književnosti
i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike

Leave a Reply