Da li je 1. maj nešto više od roštiljanja u prirodi i mini raspusta u školi?

Svi već uveliko iščekujemo dolazak 1. maja da malo odahnemo od posla i škole. Ali, šta se zapravo desilo 1. maja i zašto ga mi danas slavimo?

Iako su roštiljanje i lenčarenje u prirodi prve asocijacije na praznovanje 1. maja, istina je da je povod za obeležavanje ovog datuma daleko od pomenutih kategorija. Poreklo ovog praznika datira još od 1. maja 1886. godine kada je na stotine hiljada nezadovoljnih američkih radnika izašlo na ulice Čikaga kako bi protestovalo tražeći skraćenje radnog vremena na osam sati. Na plakatama su nosili ispisan broj 888, što je predstavljalo osam sati rada, osam sati spavanja i osam sati slobodnog vremena. Kao simbol radničkog bunta izabran je crveni karanfil. Crveni karanfili nisu više u modi, radnici nemaju ista prava kao u onom sistemu, ali neke stvari su ostale iste. I dalje se postavlja pitanje: „Kuda ideš za 1. maj?“.

Pred 1. maj tržni centri nam nude roštilje, ugalj za roštilj, piće i meso, dok turističke agencije nude nezaboravna putovanja. I sve to, naravno, po neverovatno niskim cenama! Ili možda ne…

Za naše podneblje za ovaj praznik vezuje se običaj takozvanog prvomajskog uranka. Reč je o svetkovini koja se sastoji u tome da se 1. maja porani u prirodu ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć. Najčešće se tokom uranka sprema neko jelo u kotliću ili na roštilju. Među Srbima je ovaj praznik veoma rasprostranjen. Gotovo svaki grad u Srbiji ima svoja tradicionalna prvomajska izletišta, a najčešće su to zelene površine izvan grada. Tako će najveći broj Novosađana uraniti 1. maja i krenuti najverovatnije put Fruške gore da zauzme neko lepo poljanče i raspali roštilj.

Bilo kako bilo, želimo vam srećan Praznik rada, koji je, kao i u većini zemalja sveta, državni praznik i u Srbiji. A svi vi koji budete roštiljali u prirodi, imajte na umu da su nam te zelene površine potrebne i nakon prvomajskih praznika, pa budite odgovrni i ostavite ih onako kako ste ih i zatekli, čiste, uredne, zelene! Lep provod!

Pisala: Dragana Simeunović
profesor srpskog jezika i književnosti
i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike

Leave a Reply