Novi Sad, Vršačka 45

Božić

Božić
 
Božić je naš najsvečaniji praznik jer se vezuje za najlepše verske običaje.
Praznuje  se kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. To je  praznik rađanja novog života, praznik dece i roditeljstva.Za vreme božićnih praznika narod se veseli i raduje, u kućama i porodicama vlada prijatno duhovno raspoloženje a u atmosferi se oseća neko tiho praznično blaženstvo. U takvim prilikama   se ljudi mire, praštaju I ceo narod postaje jedna duša.
Božićno praznovanje započinje Badnjim danom, 6. januara. Tog dana rano ujutro domaćin odlazi da iseče badnjak I  te večeri ga unosi  u kuću a time označava početak božićnih praznika. Posle Badnjaka, u kuću se unosi slama koja se posipa po celoj kući. Domaćica preko nje stavlja razne slatkiše, sitne poklone i igračkice koje deca traže i pijuču kao pilići. Slama simbolizuje slamu u pećini na kojoj se Hristos rodio. Badnjak se stavlja na ognjište, ali pošto ognjišta više nema, stavlja se pored šporeta ili peći. U gradskim sredinama se  stavlja pored pečenice..
Božić se praznuje tri dana. Prvog dana ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima .
Običaj je da rano ujutru, prvo položajnik dolazi u domaćinovu kuću i pozdravlja ga sa “Hristos se rodi”. Na to domaćin odgovara: “Vaistinu se rodi”. Zatim položajnik prilazi ognjištu, džara vatru, posipa kuću žitom i parama sa željom da u njoj cele godine bude zdravlja I sreće . Položajnik ostaje kao gost u kući domaćina. Domaćica mu sprema kolač, a domaćin daruje novcem, ili nekim  prigodnim poklonom.
Rano ujutru na Božić se ide u crkvu. Obilaze se najbliži rođaci, i toga dana je obično cela porodica na okupu. Pored sveće koju pali domaćin, domaćica iznosi česnicu koja se lomi na komade i namenjuje  je domu, domaćinu, položajniku, domaćici, deci i putniku namerniku. U česnicu se stavlja novčić. Onaj ko ga dobije u svom komadu – treba da ga čuva, jer je to znak njegove sreće.
Momente okupljanja cele porodice za vreme ovog divnog praznika kada darujemo jedni druge I uživamo  sa svojim najmilijima je nešto najlepše I najradosnije za sve nas i zato se trudite se da ga  provedete u sreći I blagostanju  uživajući sa najdražim osobama.Trudite se da najmlađima ostavite  dašak tradicije koju će oni ljubomorno čuvati I prenositi svojim potomcima.
 
Tekst pisala Marija Ristić dipl.profesor razredne nastave I licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike