Novi Sad, Vršačka 45

GOOGLE

Šta bi Internet bio bez Googla? Naravno, postoje i drugi pretraživači, ali daleko najrasprostarnjeniji je svakako Google. Svaki dan ovaj pretraživač opslužuje više od milijardu rezultata ljudima širom sveta.
Svoj rad ova kompanija je započela 1998. kada je Suzan Vojčicki iznajmila garažu u Menlo Parku u Kaliforniji dvojici svojih prijatelja, Lari Pejdžu i Sergeju Brinu, diplomcima sa univerziteta Stanford.
U ovoj garaži Pejdž i Brin su nastavili rad na svojoj ideji, koju su razvijali još kao studenti 1996. godine. Želeli su, kako i sami kažu da Google „organizuje svetske informacije i učini ih svetski dostupnim i korisnim“.  I uspeli su. Zbog jednostavnog dizajna i lake upotrebe, Google je postao popularan širom sveta.
Od samog početka ostali su dosledni svojim idejama, te tako nisu lako hteli da se odreknu ni imena kompanije. Kompanija je prvo nosila naziv Googol što je naziv za broj 10100  ali kada su hteli da registruju domen googol.com, saznali su da je zauzet. Nisu želeli da odustanu od prvobitnog naziva, te su ga modifikovali u Google. Danas je ova reč dodata u engleski rečnik, a postoji i u srpskom žargonu, kao guglati, sa istim značenjem i u jednom i u drugom jeziku, odnosno pretraživati informacije preko Interneta.
Širili su poslove, naročito u domenu marketinga, što im je donelo veliki profit. Sedište kompanije je od 2003. g. u Mauntin Vjuu u Kaliforniji, a njena vrednost se danas procenjuje na oko 130 milijardi dolara. Kompanija je postala poznata i po svojoj opuštenoj atmosferi za rad i sloganima kao što su: „Možete steći novac ne čineći zlo“, „Posao bi trebalo da bude izazovan i izazov bi trebalo da bude zabavan.“ Od garažne firme postali su prestižna korporacija i san mnogih iz IT sektora.

 
10 INTERESANTNIH ČINJENICA O GOOGLU
Svojim proizvodima kao što su YouTube, Gmail, Android, Google Maps, Google je postao svakodnevan u našim životima. Izdvojili smo za vas neke činjenice koje možda niste znali o ovom gigantu.

  1. Google indeksira 60 triliona pojedinačnih veb stranica…

Možete li zamisliti taj broj? 60 triliona sekundi je 1,892,760 godina. Šezdeset triliona grama šećera je 60 milijardi kilograma.

  1. I od slika sa vebstranica  je napravio igru…

Otkucajte „Atari Breakout“ u traku za pretragu i izaćiće vam  igra, stvorena u čast 43. godišnjice kompjuterskih igara. U igri je potrebno da loptom gađate cigle, koje su nasumično izabrane slike. Kada pređete na sledeći nivo, Google će opet izvršiti nasumičnu pretragu, koristeći te slike kao cigle.

  1. Možete se prisetiti 1998. godine…

Upisivanje “Google-a 1998.” u traku za pretraživanje donosi retro verziju sajta. Nažalost, to zapravo ne funkcioniše i sa podacima – unos bilo kog drugog upita u traku za pretraživanje  vratiće vas u sadašnjost.

  1. Brzo će vam reći koliko je sati u Argentini …

Samo ukucajte “time Buenos Aires” u traku za pretragu (radi i sa svakim gradom!). Isto tako, ako želite da znate raspored za filmove u blizini, samo otkucajte film koji se trenutno prikazuje u bioskopima sa „showtimes“ i Google će prikazati neke opcije.

  1. Rećiće vam kada sunce izlazi ili zalazi…

Otkucajte „zalazak sunca Sao Paulo“ ili „izlazak sunca Sao Paulo“, na  primer, i saznaćete.

  1. Ili koji tim trenutno pobeđuje…

Na primer, ukucajte utakmicu koja vas zanima, na primer Partizan vs. Vojvodina, i izbaciće vam rezultate iste. Google izvlači informacije iz vodeće svetske kompanije STATS LLC, koja se bavi sportskim podacima i tehnologijom.

  1. Procenjuje se da će dugme „Osećam se sretnim“  Google koštati 110 miliona dolara izgubljenog prihoda od oglasa svake godine…

Dugme preskače stranicu sa rezultatima pretrage i sve njene plaćene reklame. Godine 2007, bivša izvršna direktorka Google-a Marisa Majer izrazila je neodlučnost da potpuno ubije dugme, jer bi se u kompaniji Google sve svodilo na sticanje profita.

  1. Google može da reši sve vaše matematičke probleme…

Uopšte vam nisu potrebni kalkulatori, ako imate dobru internet konekciju i Google na raspolaganju.

  1. Kao i konverzije…

Google može da konvertuje mere mase, zapremine, brzine, temperature i digitalnog skladištenja. Takođe će vam reći kako će se stopa konverzije kretati između srpskog dinara i indijskih rupija (ili između bilo koje druge valute).

  1. Google ima najveću mrežu prevodilaca na svetu, koja korisnicima omogućava da međusobno prevedu preko 100 različitih jezika. Korisno, zar ne?

Tekst pisala
Sonja Adžić,
master istoričar i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike