Novi Sad, Vršačka 45

HOKEJ I RAZVOJ DECE

Sport za decu predstavlja vaspitno-socijalnu aktivnost.On utiče na dete tako sto kroz njega spoznaje sebe i svoje kvalitete.Deca nauče šta je to istrajnost, koja je korist od vežbanja,nauče da poštuju svoje i tuđe vreme.Naučiće šta je to timski duh i disciplina.Sve ovo su važne životne lekcije koje dete usvaja, bilo da se bavi individualnim ili kolektivnim sportom.U daljem tekstu pisaćemo o hokeju,veoma zanimljivom sportu..
Hokej je ekipni sport koji zahteva brzinu, disciplinu , brzo razmišljanje i hitre udarce.On kod dece razvija okretnost, snagu , koordinaciju. Uzrast dece između pete i šeste godine života je idealan za prve korake na ledu jer deca u tom uzrastu imaju dovoljno razvijene motoričke sposobnosti da bi mogli lako da se održavaju na klizaljkama a sa sedam godina je dete spremno da trenira hokej.Iako izgleda drugačije, to je jedan od najbezbednijih sportova sa najmanje povreda.Deca izgledaju kao “mali džinovi”, u hokejaškoj opremi a u suštini su to deca skladne i često sitne građe.

Ovaj sport je omiljeniji kod dečaka više nego kod devojčica jer je dinamičan i može da se poredi sa fudbalom.U igri učestvuju dve ekipe od pet igrača i golman, a cilj je pogoditi protivnički go pločicom koja je napravljena od vulkanske gume i zove se PAK. Igrač upravlja pakom uz pomoć duge palica koja je zakrivljena na donjem delu.
Hokej je ubedljivo najpopularniji sport u Kanadi,gde uživa status nacionalnog sporta.Najveća klupska takmičenja na svetu ,što se tiče hokeja na ledu, su severnoamerička Nacionalna liga (NHL) koje čine klubovi iz SAD-a i Kanade kao I evropska Kontinentalna hokejaška liga (KHL) koju čine klubovi iz bivšeg Sovjetskog Saveza.
Veštine naučene na klizalištu učvršćuju one koje su već naučene kod kuće.Fer igra i poštovanje u ovom sportu prenose važnu poruku da su to vrednosti koje su bitne u svim aspektima života.Ne treba zaboraviti da, sam sport utiče na to da se deca više trude i na ostalim poljima, naravno ako ih vaspitavamo i tako usmeravamo.Ono što je suštinski najvažnije je pohvaliti dete za trud bez obzira na ishod.
Deca se bave sportom radi sopstvenog užitka a ne radi užitka roditelja, ne teba praviti grešku i pritiskati dete da se bavi nekim sportom ukoliko on to ne želi, treba ga pustiti da pronađe sport koji voli jer to je jedini način gde dete može da iskaže svoj maksimum.
Sofija Vujaković profesor srpskog jezika I književnosti I licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike