Novi Sad, Vršačka 45

Istorija i šestogodišnjaci

Istorijske činjenice koje svako dete od 6 godina treba da zna

Šestogodišnjaci teško mogu da razumeju tok vremena. Oni najbolje shvataju sadašnjost u kojoj se vremenski orijentišu pomoću svakodnevne rutine, kao što je doručak, ručak, večera, odlazak na spavanje, i prirodnih pojava, izlaska i zalaska sunca, leta i zime, dok davnu prošlost često shvataju kroz frazu “Nekada davno” i “Bio jednom jedan”, njima dobro poznatu iz bajki i priča za laku noć.

Samim tim, njihovo shvatanje istorije je svedeno na saznanje o pojmovima i ličnostima bitnih za zavičajnu prošlost i svetsku kulturnu baštinu, za koje su čuli iz istih tih priča i legendi. Mališani su sigurno već čuli iz priča i crtaća za piramide i mumije, zamkove i tvrđave, vitezove i princeze i mnoge druge pojmove iz istorije. Deca u ovom uzrastu trebalo bi već da znaju za Svetog Savu, najvećeg srpskog kulturnog baštinara, za Jovana Jovanovića Zmaja, kao najvećeg srpskog dečjeg pesnika, i Nikolu Teslu, kao najvećeg srpskog naučnika.

Ipak, širok je dijapazon ličnosti i pojmova koje kroz priče i igru možete približiti svojim mališanima. Na taj način stvarate dobru podlogu za dalje razumevanje prošlosti, obogaćujete dečji rečnik i njihovo znanje o opštoj kulturi. Pa tako decu ovog uzrasta možete upoznati sa starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima, kraljem Ričardom Lavljim Srcem, Markom Kraljevićem, kroz brojnu interesantnu literaturu o ovim narodima i ličnostima, koja je prilagođena njihovom uzrastu. Vaše je samo da izaberete.

A mi Vam u narednim tekstovima donosimo priču o njima.

Sonja Adzić dipl.profesor istorije i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike