Novi Sad, Vršačka 45

Kreativnost kod dece koliko je važna?

Šta je kreativnost? Da li je ona svojsvena samo određenim ljudima?
Po definiciji kreativnost podrzumeva mentalne procese kojima se dolazi do novih ideja, pojmova i rešenja u materijalnoj i duhovnoj sferi. Kreativnost nije ograničena na umetnički izraz, ona je značajna za prirodne nauke, pa i za socijalnu i emocionalnu inteligenciju. Mnogi smatraju da je kreativnost urođeni talenat koji njihova deca imaju ili nemaju. Međutim, kreativnost je veština koju roditelji mogu podržati i razvijati kod svoje dece.
Naš predlog je da se vodite jednostavnosću, dovoljno je da nabavite običan set kocki i pustite dete da samo stvara bez praćenja šablona.Uz maštu i kreativnost, obična kartonska kutija postaje neverovatan predmet za igru.
Za školsku decu predlažemo  da nabavite puno raznovrsnih knjiga za decu kako bi ono moglo da pronađe ono što mu se dopada, ali i kako bi uočilo raznolikost pisaca i žanrova.Uzmite neki stari predmet, polomljenu igračku ili uređaj i pustite dete da to potpuno razmontira. Pošto sve rastavi, dajte mu zadatak da rastavljeni predmet ponovo sastavi.Ne opterećujte se time da li će Vaše dete biti uspešno u obavljanju neke aktivnosti. Naglasite proces, a ne proizvod jer maštanjem deca manipulišu različitim predmetima, izražavaju sebe verbalno i neverbalno, stupaju u interakciju sa drugima, reaguju i isprobavaju različite uloge. Bilo da odaberete zanimljive radionice ili da se angažujete samostalno, poradite na dečijoj mašti jer će to da mu širi vidike,koristiće vijuge,kroz igru će dolaziti do rešenja.
Takav način igre i razvinjanje mašte i kreativnosti  daje rešenja i ideje za privatne i poslovne izazove u budućnosti.
 

Tekst pisala
Dragana Simeunović,
profesor Srpskog jezika i književnosti i
licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike