Novi Sad, Vršačka 45

SAVETI ZA PISANJE SASTAVA


Kako da pisanje sastava ne bude noćna mora
Čini se kao da je juče bio prvi septembar, ali vreme vrtoglavo leti i evo nas već na kraju prvog polugodišta. Školarci tokom decembra skoro svakodnevno imaju različite provere, odgovaranja, kontrolne i pismene zadatke, te su zajedno sa svojim roditeljima do zaključivanja ocena pod velikim stresom. Neko više strepi od kontrolnog iz matematike, dok drugi drhti pred pismeni iz srpskog. Jedno od rešenja za matematiku može biti i naš odličan kurs SuanPan mentalne aritmetike, a evo i nekoliko glavnih smernica koje će svakom mališanu pomoći da napiše savršen sastav. Predstavićemo proces pisanja na primeru sastava o godišnjem dobu koje nam predstoji.
Neophodno je pre svega razumeti temu, zato se prvo uverite da vaše dete zna o čemu tačno treba da piše. Zatim kratko usmeno prođite kroz temu, postavljajući detetu najosnovnija pitanja (nakon kog godišnjeg doba dolazi zima, šta je karakteristično za nju u vezi sa vremenom i prirodom). Đacima je od velike pomoći skica sastava koju prave pre nego što počnu sa pisanjem:
UVOD: Uopšteno o temi i ličnom pogledu i doživljaju iste (zima kao godišnje doba koje volim ili ne)
RAZRADA: razrađivati temu po celinama, segmentirati na više užih tema
1. Vreme zimi
2. Priroda zimi
3. Zvuci i mirisi zime
4. Kako životinje provode zimu
5. Ljudske aktivnosti u toku zime
6. Ja i zima
ZAKLJUČAK: Na osnovu svega opisanog u razradi doneti konačno mišljenje o temi i obrazložiti ga (zašto volim ili ne volim zimu).
Skrenite pažnju deci, naročito starijim đacima, da njihovo pisanje ne treba da bude puko nabrajanje događaja ili aktivnosti, već se stvari mogu posmatrati iz različitih uglova. U ovom primeru konkretno dete može da se predstavi kao posmatrač prirode i događaja („Šetam se parkom i na granama prekrivenim mrazom i injem primećujem vrapčiće koji su se naduvanih pera šćućurili jedno uz drugo, hladno im je čak i da pevaju. Neki stariji čovek ušuškan u svoj kaput, sa šeširom na glavi i šalom preko usta, korača brzo ne bi li se ugrejao. Dok prolazi pored mene primećujem kako mu se para iz usta probija kroz šal.“). Bilo bi od velike pomoći uz skicu sastava napraviti i listu prideva, glagola i fraza koje će moći adekvatno opisati temu, jer su deca često skolna ponavljanjima (blaga, oštra, hladna, ledena, ljuta zima, beli, biserni, svetlucavi, iskričavi, škriputavi sneg, ledeni vetar fijuče, ljuti mraz štipa obraze, omamljujući miris pečenog kestenja…).
I na kraju ne zaboravite, neko ima manje ili više talenta za pisanje, ali ovo je svakako nešto što se vremenom i vežbanjem uči. Đaci čitanjem i prepričavanjem proširuju svoj vokabular i smisao za rečenicu. Zato od malena okružujte decu knjigama i mnogo razgovarajte sa njima o različitim temama. Možda baš vašem detetu do kraja pisanje postane omiljeni školski zadatak!
 
Kristina Nosović prof.srpskog jezika I književnosti I licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike