Novi Sad, Vršačka 45

Skijanje

Nastanku zimskih sportova doprineli su klimatski uslovi u vreme kada su zime bile jako hladne i kada su naši preci morali da nauče da se kreću po snegu i ledu. Mesta pokrivena snegom primorala su čoveka da nađe način kretanja koje je u takvim uslovima bilo izuzetno otežano. Kretanje u takvim klimatskim uslovima bilo je teško i opasno, te su počele da se prave prve skije i klizaljke. Ledene zime  naterale  su  čoveka da napravi prve, primitivne skije. Sama reč skijanje potiče sa Islanda, a označava cipele za sneg ili komad drveta. Najstarije skije bile su savijene, dugenapravljene od kostiju životinja.
Datum nastanka skijanja ne može tačno da se odredi, ali prepostavlja se da je naš predak kada je učio da se snađe u prirodi istovremeno učio i da skija. Danas skijanje nije način transporta, već popularan sport i  vid rekreacije. Skijanje je način kretanja po snežnim površinama upotrebom skija koje su skijaškim vezovima pričvršćene za noge skijaša. Otac modernog skijanja je Norevežanin Sondre Norhajma koji je u 19. veku konstruisao skijaški vez koji je omogućio da se uprvlja skijama na isti način kao i danas. Kako se Sondre Norhajm smatra ocem ovog sporta, tako je i Norveška kolevka skijanja. Skijanje je od nekadašnje otežane kretnje i borbe po snegu postalo igra i zabava na snegu. Brojni strastveni skijaši jedva čekaju zimu kako bi mogli uživati u svom omiljenom sportu.
Većina skijaša su rekreativci koji na uređenim skijaškim stazama korišćenjem žičara provode slobodne trenutke uživajući u spuštanju niz snežne padine. Skijanje je toliko raširen način zimskog odmora da pojedine države veći deo turističke ponude zasnivaju na rekreativnom skijanju. Skijanje je i atraktivan sport, gde se pojavljuju takmičari u brojnim disciplinama iz sve većeg broja zemalja. Za skijanje možemo reći da je najpopularniji zimski sport, a brojna skijališta na planinama širom sveta samo potvrđuju ovu činjenicu, zato ne propustite priliku da se ove zime uverite u sve čari koje skijanje nosi.

Dragana Simeunović dipl.profesor Srpskog jezika i književnosti i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike