Učenje van škole

Učenje van škole

Škola je veoma važna, ali to nije jedino okruženje u kojem vaša deca mogu učiti. Istinsko učenje nije samo pamćenje istorijskih činjenica i rešavanje matematičkih problema. Učenje je interaktivni i doživotni proces analize, ispitivanja i diskusije. Učenje traži nova značenja i jedinstvene primene znanja u svakoj situaciji. Evo nekoliko predloga da deca prošire svoje znanje i izvan učionice.
Učlanite dete u biblioteku. Biblioteke su neprocenjivi resursi koji pružaju javni pristup dobro uređenoj zbirci knjiga i arhiva. One su veliki izvor informacija o zapanjujućoj količini fascinantnih tema koje čekaju samo da se prikupe i podele sa vašim detetom. Mnoge biblioteke organizuju edukativne i kreativne radionice i druženja za decu. Na raspolaganju su vam korisni profesionalci koji će voditi i ohrabrivati vaše dete u potrazi za znanjem. 
Kada putujete sa svojom decom, bilo da se radi o jednodnevnom ili višednevnom odmoru, oni mogu da nauče mnogo o svetu. Putovanja mogu izazvati kod dece veliki broj pitanja i razgovora. Možete učiti decu o istoriji, geografiji i raznolikosti kultura, tradicija i običaja. Deca su po prirodi radoznala i dosta mogu da nauče iz običnog razgovora.
I svakodnevne aktivnosti mogu otvoriti vrata uzbudljivim novim lekcijama. Na primer, pečenjem kolačića možete ilustrovati praktičnu primenu matematike. Gledanje u noćno nebo može inspirisati pitanja o nebeskim objektima u ogromnom univerzumu. Šetnja u parku ili zajednički rad u bašti takođe mogu podstaći da deca nauče nešto o biljnom svetu.
Izložite svoju decu što više umetničkim i društvenim detaljima. Muzeji, zoološki vrtovi, istorijske lokacije i kulturni događaji, kao što su predstave, opere, baleti i koncerti, odličan su način da podučavate i zabavljate decu. Često će deca ove avanture smatrati zabavnijim nego što sede za stolom. Osim toga, oni mogu proširiti svoje horizonte i možda proširiti životne interese, hobije i strasti. Upoznajte dete sa vašom profesijom i poslom koji obavljate. Sigurno će ih zanimati, te i na taj način mogu steći razna saznanja.
Tehnologija je sastavni deo današnjeg modernog sveta koji se svakodnevno unapređuje. Vaša deca imaju mogućnost da odmah pristupe informacijama i zadovolje svoju znatiželju. Ohrabrite decu da pretražuju na Internetu odgovore na svoja pitanja ili da gledaju verodostojne video snimke sa uputstvima. Ali morate pratiti aktivnost vaše dece na Internetu da bi bila bezbedna. Takođe, objasnite im važnost filtriranja informacija tako da one budu tačne, aktuelne i uvažene.
Postoji još mnogo načina da deca šire svoje znanje izvan škole. Budite im putokaz i potražite svakodnevne mogućnosti da učite kao porodica i naučite da prihvatite prirodnu radoznalost vaše dece.

Tekst pisala
Sonja Adžić,
master istoričar i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike

Leave a comment