Novi Sad, Vršačka 45

Zašto praznujemo 15.februar

Zašto proslavljamo 15. februar?
 
Predstojećem prazniku i neradnim danima raduje se cela država, jer nam se ponovo pruža prilika da se odmorimo od svakodnevnih obaveza i uživamo u krugu porodice, ili negde otputujemo. A znate li zašto odmaramo 15.februara?
Republika Srbija 15. februara proslavlja Dan državnosti. Kakav je to praznik? To je dan koji slavi slobodu i suverenitet (vrhovnu,nezavisnu vlast) jednog naroda i jedne države. Datum koji se odabere za ovaj praznik ukazuje na neki bitan istorijski događaj u životu tog naroda i oslikava način na koji se došlo do slobode i suvereniteta.

Dobro je poznato da je srpski narod bio u viševekovnom ropstvu pod Turcima i da je prvi uspešan pokušaj oslobođenja bio Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa Petrovića. Najviđenije srpske vođe koje su preživele seču knezova, okupile su se u Orašcu kod Topole 15. februara 1804. godine i proglasile početak borbe za oslobođenje od turskog ropstva.

 Borba je trajala devet godina, i iako privremenonije dala očekivane rezultate, poslužila je kao uvod u Drugi srpski ustanak pod vođstvom Miloša Obrenovića, koji je bio kratkotrajan, ali uspešan. Tridesetak godina kasnije 1835. na ovaj datum donet je prvi srpski Ustav, Sretenjski ustav, koji je bio, slobodno možemo reći, najnapredniji ustav svog doba, koji bi i danas mogao da posluži kao odličan primer dokumenta kojim se garantuju prava i slobode običnog građanina jedne države. Nakon ovih događaja, Srbija je utrla sebi put ka potpunoj samostalnosti i suverenitetu koji je ostvarila nakon Berlinskog kongresa 1878. godine.
Upravo zato bi na ovaj datum trebalo da se setimo svih naših predaka koji su se kroz bogatu istoriju našeg naroda žrtvovali kako bismo mi danas bili slobodni ljudi i građani. Slava im!
Tekst pisala Kristina Nosović profesor srpskog jezika i književnosti kao i licencirani predavač SuanPan mentalne aritmetike